oltader.org  Balık ve Çevre Dostları Ana Sayfa

Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Tatlı su ve Deniz Avcılığı > Tatlı Su Balıkları - Canlılar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  Yardım Yardım  Forumu Ara   Takvim   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş
Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınSu Ürünleri Kanunu    Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınŞabut Balığı ve avlanma tek...    Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın2.şabut şenliği    Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınBurak BÜYÜKOĞLU    Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınRamazan Bayramında kim ne y...    Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınHayırlı Olsun    Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayınhafta sonu nereye gideyim    Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınBarbus    Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınBöyle Balık Sevgisi olan va...    Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın06-07 Şubat Sis balığı veya...    


Sudak(tatlı su levreği)

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj / Okunmamış Mesajları Gör
antepli Açılır Kutu Gör
Yönetici Grubu
Yönetici Grubu
Simge

Kayıt Tarihi: 05.Ocak.2010
Şehir: Turkey
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 746
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı antepli Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Sudak(tatlı su levreği)
    Gönderim Zamanı: 07.Ocak.2010 Saat 00:37

Sudak balığı (Sander lucioperca, eski bilimsel adı Stizostedion lucioperca), Percidae familyasından yırtıcı bir tatlısu balığı türü. Halk arasında Uzunlevrek olarakta bilinir. Köklerinin doğu Avrupa'da bulunduğu düşünülür. Sevilerek yenilen balık olduğundan dolayı insanlar tarafından batı Avrupa'ya da yayılmıştır.


Sudak balıklarının zarif bir vücutları, iki birbirinden ayrı duran sırt yüzgeçleri ve bir sürü sivri uzun dişleri vardır. Boyu 1,25 metreye, ağırlığı 12 ila 19 kiloya ve 10 ila 20 yaşına kadar varabilir. Sırtı yeşilimsi gri ve karnına doğru gümüşleşen, bir rengi vardır. Sırtında ayrıca bazen farklı şekillerde kahverengi gölgeler vardır.

Sudak balığı önemli ve kıymetli yenilen bir balıktır. Az kılçıklı, sağlam yapıya sahip beyaz bir eti vardır. Irmaklarda, göllerde ve bazen ırmakların denize aktığı yerlerde bulunan az tuzlu deniz suyundada yaşıyabilirler. Derin sularda yaşamayı tercih eder, çok aç gözlüdür, çok çabuk büyür ama tutsak tutulunca çabuk öldüğünden dolayı havuzda ya da akvaryumda yetiştirilemez.

Sudak balıkları ilkbaharda Nisan ile Haziran arası çiftleşirler ve yumurtalarını alçak suda su bitkilerinin üzerine ve çakılların arasına bırakırlar. Ürettiği 40.000 yumurta diğer balik türlerinin ürettiğinden çok daha azdır, ve bu yüzden diğer balıklar kadar çok türemez.


Yurdumuzda Sudak, tatlısu levreği veya uzun levrek olarak bilinirken yabancı kaynaklarda sudak, luciaperca, zander, pike-perch, walleye, sander, sandra gibi isimlerle de geçer. Sudak Doğu Avrupa kökenlidir; daha sonra diğer bölgelere getirilip salınmıştır. Türkiye' ye de 1955 yılında Avusturya'dan getirilmiştir. Salınma işleminden sonra bazı ülkelerde negatif ekolojik etkileri olmuştur. Türkiye'de de bu tarihte salındığı Eğirdir gölünde yaşayan iki Cyprinidae türünün yok olmasından sorumlu tutulmaktadır. Bunlardan biri de malesef dünyada sadece bu göle özgü olan Eğirdir Balığı veya Yağ Balığı olarak bilinen Phoxinellus Egridiri (Karaman 1972) balığıdır. Gerçekte de bu balığın ticari değeri olmadığından sudak bu işten sorumludur. (Neyse ki burada sudak var da tüm suçu ona atabiliyoruz, ama bu gölde eskiden yaşayan şimdi olmayan balık türü sekizdir, kerevite de veba girmiş tükenmiş ne hikmetse; ya sudak olmayan ama balıksız kalan diğer iç sularımız, denizlerimiz onlara ne demeli?) Başta Marmara, Trakya, Karadeniz, Göller bölgesi olmak üzere yurdumuzdaki çeşitli iç sularda bulunur. Bu günlerde miktarının azaldığı bilenmekle beraber en çok Eğirdir gölünde vardır, Terkos gölü, Çubuk barajları, Hirfanlı barajı, Kes*kköprü barajı, Kızılırmak nehrinde de yaşadığı bildirilmektedir.

Avlama yöntemleri

Sudak balığı çok dikkatli ve ürkek bir balıktır ve kolay kolay tutulamaz. Boyu 90 santimi ve ağırlığı 7 kiloyu geçenleri çok nadir tutulur. Sudak balığını tutmak için uygun yemler kızılkanat, kızılgöz ve tatlısu levreğidir. Bunun yanında tabiiki başka balık türleride yem olarak kullanılabilir, ama kullanılan yem balığının zayıf ve uzun bir yapıya sahip olmasına önem vermek gerekir. Yarım balık, ve balık parçalarıda yem olarak kullanılabilir. Solucan veya kurt ile tutulan Sudak balıkları çok seyrektir.

Başarılı olmak için bol yavru balıkların yüzdüğü yerleri seçmek gerekir. Kanallarda ve alçak göllerde sazlıkların ve su bitkilerinin yakınında aramak gerek.

En iyi avlanma zamanları buz olmayan zamamlarda akşam ve gece saatleri, ve buz olan zamanda öğlen saatlerindedir. En iyi aylar Mayıs, Haziran, Eylül ve Aralıkdir. En büyük sudak balıkları kışın tutulur. (ama kışın avcılık yasaktır)

Sudakın avcılığı çok zevklidir, amatörler arasında tercih edilir. Oldukça ürkek olduğundan avda fazla gürültü yapmamak ve görüntü vermemeye çalışmak gerekir. Yemli oltalara vuruşu oldukça ihtiyatlıdır, acele edilirse yemi bırakıp kurtulabilir. Avcılığı her etobur tatlı su balığında olduğu gibi iki kısımda olabilir. Yapay ve doğal yemlerle avcılık.

1. Yapay Yemlerle Avcılık

a. Atıp çekme

b. Sürütme

2. Doğal Yemlerle Avcılık

a. Atıp çekme

b. Dip oltası

c. Şamandıralı takım

d. Şamandıralı sürütme

e. Bırakma şamandıralı takım
vikipediden yararlanılmıştır


Yakup ERDEM
Samsun/1965
Yukarı Dön
Sponsored Links


Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0,094 Saniyede Yüklendi.

Gaziantep te en iyi , en hızlı , en ucuz hosting ve domain firması